Ballston Quarter

Ballston, Virginia

Mahan Rykiel worked closely with the owner and architects to develop a new public space and gateway to the repositioned Ballston Quarter project, with an emphasis on exciting forms, a variety of seating spaces and a focus on the user experience. Once completed, the plaza space is envisioned to become a unique destination in the ever-changing Ballston area.

The main focal point of the project is the sunken plaza, which is designed for events, gatherings and informal dining. At its pinnacle is a dramatic overlook, which anchors the project to Wilson Boulevard. This space leads to the mews, which is a new, day lighted portion of the mall that has been designed to replicate a shopping street.

The overall aesthetic of the project emphasizes “old meets new”, with contrasting forms, materials
and spaces that create visual interest.